top of page

Buitenobject 'Verzetsmonument'


Voor dit bericht volgen wij de totstandkoming van het monumentale object 'Verzetsmonument' dat staat op de hoek van het Burgemeester Koomansplein en de Abdijlaan in Rijnsburg.

Verzetsmonument 2012

Het kunstwerk bestaat uit een granieten steen met een algemene herdenkingstekst en een granieten steen waarop de naamsvermelding van verzetsmensen staat. Over de keuze en de plaats van het object was veel discussie in de gemeente. Het oorspronkelijke ontwerp werd als te massaal ervaren en de locatie was ongelukkig. Uiteindelijk kwam het ontwerp van Joop van Egmond (MOND) in 2012 terecht op de huidige plek.

Concepten Verzetsmonument

​​

Eerst presenteerde Joop van Egmond (MOND) aan het College B&W enige voorstellen voor het monument.

Concept Verzetsmonument inrichting

Concept Verzetsmonument

Op een kladje dacht hij ook na over de bestrating en de inrichting rond het monument, zoals wij hier zien. ​​

De gemeente stemde in met een monument dat uit twee delen bestond. Hier maakte de kunstenaar een concepttekening van, compleet met suggesties voor de straatinrichting.

Uiteindelijk kreeg het monument steeds meer vorm en kon Joop van Egmond (MOND) aan de slag met concrete aanwijzingen. In onderstaande concepttekening is het monument en de inrichting van het plein gedetailleerd uitgewerkt.

Conceptoverzicht Verzetsmonument
Concept Verzetsmonument voorzijde

In detail gaf de kunstenaar aan hoe de tekst diende te worden aangebracht op de zuilen.

​​

Het wapen van Rijnsburg is knudde

Joop van Egmond (MOND) kon in zijn adviezen recht door zee zijn. Hij heeft onomwonden zijn mening gegeven over deze schets van het wapen van Rijnsburg dat op het monument zou komen. Het eindoordeel luidt: 'Deze hele tekening is knudde!'

Maquette Verzetsmonument

​​

Ten slotte vervaardigde Joop van Egmond (MOND) ook een maquette, zodat de commissie een nog beter beeld kreeg van het uiteindelijke ontwerp. In het archief zijn de foto's bewaard gebleven die hij vanuit elke hoek maakte.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page