top of page

Een jaar voorbij


Vandaag, een jaar geleden, moesten wij als familie afscheid nemen van onze vader, echtgenoot en kunstenaar Joop van Egmond (MOND). Sindsdien is er zoveel gebeurd en hebben wij zoveel beleefd. Het is dus goed om op een dag als vandaag stil te staan en terug te kijken op een emotioneel en onwerkelijk jaar.

Wij herinneren ons de ochtend van 12 juni toen we het Royal London Hospital verlieten, verdwaasd en ontgoocheld. Vanaf dat moment begon het wrange circus van repatriëring, uitvaart en alle administratieve rompslomp die daarbij komt kijken.

De steun van familie, vrienden en kennissen was (en is) een belangrijke pilaar in deze tijden. De uitvaartdienst vond plaats op 26 juni in het Groene Kerkje te Oegstgeest. De enorme toeloop liet wel zien wat Joop van Egmond (MOND) voor de gemeenschap had betekend.

Vanuit het atelier, waar Joop van Egmond (MOND) lag opgebaard, werd de kist vervoerd naar de oude begraafplaats van het Groene Kerkje. Dit geschiedde door zijn oud-collega's van de Brandweer Leiden. Op de begraafplaats zelf vormden zij ook een erehaag en droegen ze de kist de kerk binnen.

Na de uitvaartdienst bleef het atelier verlaten achter. De ziel was letterlijk gevlogen en wat restte waren de kunstwerken. Een omvattende nalatenschap van olieverven, aquarellen, etsen, tekeningen en objecten, waar de kunstenaar letterlijk zijn hele leven aan had gewerkt.

Deze nalatenschap koesteren wij natuurlijk, maar we willen deze ook delen met liefhebbers. De eerste stap was een update van de website en het inrichten van een bijbehorende webwinkel. Ook startten wij een inventarisatie van de vele werken die in het atelier stonden en die waren uitgeleend.

Inmiddels is die inventarisatie nog steeds niet afgerond, maar het heeft wel schitterende kunstwerken aan het licht gebracht die de veelzijdigheid van Joop van Egmond (MOND) toont. Een selectie van die werken werd tussen 12 maart en 1 juni 2019 met veel succes tentoongesteld in het Katwijks Museum.

Vermeldenswaardig is ook de onthulling van het monumentale object Bloei 3 begin maart dit jaar. Het object in roestvrijstaal staat nu te bloeien op de rotonde Voorhouterweg/Noordwijkerweg in Rijnsburg.

Het laatste kunstwerk van Joop van Egmond (MOND) wordt het object op de rotonde genoemd, maar eigenlijk is dat niet correct. Het definitieve kunstwerk staat op de oude begraafplaats van het Groene Kerkje in Oegstgeest. Het is getiteld: Rust. Middels een testament-achtige brief had Joop van Egmond (MOND) kenbaar gemaakt dat hij dit beeld op zijn graf wilde. Het is vervaardigd uit zandsteen door de kunstenaar zelf, waarschijnlijk ergens in de jaren negentig.

Een mooier monument voor een bewogen kunstenaar is niet denkbaar.

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kerstgroet

Grafmonument

bottom of page