top of page

MOND in zelfportretten


Gedurende zijn leven heeft Joop van Egmond (MOND) vele zelfportretten geschilderd en getekend. In dit bericht zetten wij een aantal zelfportretten op een rij. Zo krijgt u een goed beeld van de ontwikkeling die de kunstenaar doormaakte.

Zelfportret

Houtsnede

1983

Na experimenten in de jaren zeventig ging Joop van Egmond (MOND) zich een decennium later toeleggen op houtsnedes. Bij deze hoogdruktechniek wordt een blok hout, meestal kersenhout, bewerkt met gutsen zodat er hoge en lage delen ontstaan. Dit blok wordt met inkt ingerold. Daarna wordt er een vel papier op gelegd, dat stevig wordt aangedrukt. Er ontstaat dan een afbeelding van de hoge delen in spiegelbeeld.

Zelfportret

Olieverf op doek

1983

Eveneens uit 1983 komt dit olieverfschilderij. Joop van Egmond (MOND) schilderde rond deze tijd nog figuratief, waarschijnlijk onder invloed van de Haagse stijl. Er zijn duidelijk impressionistische kenmerken in dit werk. De kleurvoering is nog sober.

Zelfportret

Potlood en gewassen inkt

1996

Tussen de bedrijven door hield Joop van Egmond (MOND) zijn tekenvaardigheid op peil door het maken van snelle schetsen. Deze tekening beviel hem kennelijk, want hij plaatste het werk in een passe-partout. Zulke schetsen werden in razendsnel tempo vervaardigd: vaak had hij niet meer dan tien minuten nodig.

​​

Man met snor

Olieverf op doek

2001

Volgens de titel geen zelfportret, maar wij laten ons niet in het ootje nemen. Omstreeks de jaren negentig begint het werk van Joop van Egmond (MOND) steeds abstracter en kleurrijker te worden. De invloed van het expressionisme en fauvisme is evident.

Zelfportret

Acryl op paneel

Ongedateerd

Dit schilderij is niet gedateerd, maar het is met zekerheid tussen 2015 en 2016 geschilderd. De penseelvoering is krachtig te noemen. Joop van Egmond (MOND) schilderde in deze jaren in een minder abstracte en soms zelfs volledig figuratieve stijl.

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page