top of page

Schenking uit nalatenschap MOND

Gezinslocatie VluchtelingenWerk krijgt teken-en schilderspullen


Op maandagmiddag 7 februari werd de Gezinslocatie van VluchtelingenWerk Nederland op het voormalig Vliegveld Valkenburg blij verrast met een schenking uit de nalatenschap van kunstenaar Joop van Egmond (MOND). Het betreft een grote selectie van schilder- en tekenmaterialen die de kunstenaar tijdens zijn leven aanschafte en gebruikte in zijn Rijnsburgse atelier.


Ten overstaan van een grote groep kinderen van vluchtelingenouders overhandigde weduwe Alida Van Egmond-Van Beelen de materialen aan begeleider Manon Engbers en Bianca Koemans van het project Time4You. Dit project binnen de organisatie van VluchtelingenWerk Nederland richt zich op zelfvertrouwen van en de belangenbehartiging voor vluchtelingkinderen in de centrale opvang.


Manon en Bianca toonden zich erg verheugd met de schenking: “deze materialen kunnen we goed gebruiken bij Time4You op de maandagmiddagen wanneer we een creatief kinderspreekuur hebben. Bij Time4You kunnen kinderen in de leeftijd 8 t/m 12 ontspannen, zich vrij en creatief uiten, zelfvertrouwen versterken en ondersteuning krijgen. Wij gaan hier met de kinderen in gesprek door iets creatiefs te doen en dat kan van alles zijn, van tekenen, schilderen tot een spel, enzovoort”.


Volgens Manon gaat het om een kwetsbare groep: “de kinderen die elke week meedoen, zijn tussen de acht en twaalf jaar oud en wonen soms jarenlang in deze gezinslocatie. Ze groeien daar op en zijn zich bewust van hun onzekere situatie en hebben daardoor veel zorgen. Daarnaast spelen ook trauma’s mee van wat ze in het land van herkomst of tijdens hun vlucht hebben ervaren”.

Kunstenaar Van Egmond zou deze schenking ook hebben toegejuicht. “Mijn echtgenoot was altijd bezig en had hart voor de gemeenschap”, zei mevrouw Van Egmond-Van Beelen tijdens de overhandiging. “Hij zette zich onder andere in voor het behoud van het groen in de gemeente Katwijk en was nauw betrokken bij de oprichting van de KunstKring ‘88. Deze schenking is een mooi gebaar. Ik weet zeker dat de materialen in goede handen zijn. Wie weet zal één van deze kinderen later opgroeien tot een vergelijkbare kunstenaar”.


Heeft u na het lezen van dit bericht interesse om te assisteren als vrijwilliger in het project Time4You of andere werkzaamheden van VluchtelingenWerk Nederland dan kunt u contact opnemen met inhoudelijk projectleider Time4You Zuid-West Nederland Pim van Gerwen, via e-mail: pvangerwen@vluchtelingenwerk.nl. Alle hulp is van harte welkom.

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kerstgroet

Grafmonument

Comments


bottom of page