top of page

Lastig klusje: een kunstwerk ophangen


Het ophangen van een kunstwerk kan best intimiderend zijn, esthetisch gezien. Welke hoogte en plaats geeft u het kunstwerk? In dit blogbericht geven wij wat tips.

ceci ne pas une pipe

Bij het ophangen van een kunstwerk draait het allemaal om harmonie. Het kunstwerk moet in het beste geval één worden met de ruimte. Afhankelijk van wat er al in de ruimte staat of hangt, zoals banken, tafels en andere schilderijen of foto‘s, bepaalt u waar en hoe hoog het werk gaat hangen.

Als er al andere werken in de ruimte hangen en u hangt uw kunstwerk ernaast, dan is het zaak om het kunstwerk zo te hangen dat de onderkant evenwijdig is met de rest van de schilderijen.

Boven een tafel of bank moet u rekening houden met de ruimte tussen de onderkant van het kunstwerk en de bovenkant van het meubelstuk. Deze tussenruimte moet niet te krap zijn.

Daarnaast verdient het de aanbeveling om symmetrie na te streven. Dus hang een kunstwerk op een denkbeeldige as recht boven de tafel of het bankstel. Zorg er ook voor dat het kunstwerk rondom voldoende ruimte heeft, zodat het tot zijn recht komt.

Aan de andere kant moet u het kunstwerk ook weer niet te hoog hangen. De ideale hoogte is ooghoogte. Dat wil zeggen: het midden van het kunstwerk moet het punt zijn waar u staand naar kijkt.

Nu betekent ooghoogte natuurlijk voor iedereen iets anders en als u niet de enige persoon bent die het kunstwerk dagelijks bekijkt, dan kunt u gebruikmaken van een gemiddelde hoogte.

Alle galeries en musea hanteren 150 centimeter als de gemiddelde hoogte en dat kan een prachtig startpunt zijn voor u. Vanaf die 150 centimeter kunt u naar smaak de hoogte bepalen.

Tot slot is het ontzettend handig als u iemand heeft die u assisteert bij het bepalen van de plaats en de hoogte. Hij of zij kan het werk vasthouden, terwijl u met een timmermansoog aanwijzingen geeft.

Dit zijn zomaar een aantal tips waarmee u aan de slag kunt. Wij helpen u graag verder als u er onverhoopt toch niet uitkomt. Een telefoontje of een e-mail volstaat.

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kerstgroet

Grafmonument

bottom of page